Inspelning med webkamera
Outdated translations are marked like this.
Inställningar
- Du kan spela in på din telefon, surfplatta eller dator, till exempel med hjälp av Zoom, Quicktime eller något annat program som medföljer din enhet.
- Gå in i programinställningarna på din inspelningsenhet och pröva dig fram till en bra inställning för upplösning, bildkvalitet, inspelningsläge och så vidare.
- Om det är möjligt bör du välja ett bildformat med förhållandet 16:9 och bredbild ("widescreen"), samt landskapsläge.
- 30 bilder per sekund (fps) ser ut som en normal standardvideo; 60 fps gör att bilden blir mycket jämnare och mjukare.
- Om du spelar in med en smartphone bör du komma ihåg följande:
- Håll telefonen nära din kropp.
- Vila armbågarna på ett bord för att få en stabil bild, eller använd ett stativ, en trefot eller eller telefonfäste om du har ett.
Din inspelningsplats
- Använd ett tyst rum. Stäng gärna dörren, och stäng av din telefon och andra enheter som kan låta.
- Se till att det inte finns upphovsrättsskyddat material i din inspelning. Detta inkluderar bilder i bakgrunden, konstverk, filmaffischer, kläder, musik, och så vidare.
Ljussättning
- Ljus är viktigt. Att vara i en väl upplyst miljö gör stor skillnad i din video.
- Vitt ljus tas upp bättre av kameror än gult ljus. Naturligt ljus är bäst.
- Se till att du har mjukt, jämnt ljus över ansiktet. Ljuskällan bör helst vara framför dig, inte bara vid ena sidan och definitivt inte bakom dig. Om du blir upplyst bakifrån kommer det att se ut som om du är med i ett vittnesskyddsprogram. ;)
- Om du har fönster med genomskinliga gardiner eller vita lakan kan detta fungera.
- Rikta inte ett hårt ljus direkt mot ditt ansikte; det måste vara stort, jämnt och utan flimmer.
- Du kan använda en ringlampa (kontinuerlig ringblixt) eller till och med en clipslampa med ett lakan över.
Inspelning
- Gör rent din kameralins. Använd en ren putsduk särskilt avsedd för ändamålet, eller en putsduk för glasögon. Papper lämnar gärna ludd efter sig. Använd därför inte engångsnäsdukar eller servetter (särskilt inte de med handlotion).
- Sätt telefonen i flygplansläge och stäng av ljudet samt bakgrundsappar på din dator så att det inte uppstår avbrott eller störningar under inspelningen.
- Placera din dator eller telefon så att den är direkt framför ditt ansikte, inte snett uppifrån eller nerifrån. Bilden ska visa lite av utrymmet ovanför ditt huvud och man bör kunna se dina axlar.
- Du kan använda en billig webbkameramikrofon eller ett bra headset för att se till att ljudet är bra. Man ska tydligt höra vad du säger och ingen ska behöva kämpa för att förstå dig.
- För att läsa din text kan du använda en teleprompter där man kan justera hastigheten. Här är ett exempel: http://www.cueprompter.com/
- Gör flera inspelningar, och välj den bästa.
- Spela in så många gånger det behövs, tills du känner dig nöjd med resultatet.
- Pausa i 5 sekunder i början och slutet av varje tagning. När du gjort den bästa tagningen använder du funktionen för trimning i din app för att trimma bort de fyra första och sista sekunderna av din video. På så vis behöver du inte trycka på start och stopp mellan tagningarna. Spara sedan filen.
- För att dela din inspelning på Wikimedia Commons laddar du upp din video här: https://video2commons.toolforge.org/
- För att lägga till undertexter till din video kan du använda Amara: https://amara.org/en/videos/create/ för att skapa en .srt-fil och sedan klicka på "CC"-knappen i Commons och välja "add captions".
- Om du använder några Creative Commons-licensierade verk i din inspelning ska du lägga till attributionerna på filsidan på Commons, eller information om den tjänst du använder (YouTube, Vimeo, etc).
Streaming
(under utveckling)
Se även
- Wikipedia:WikiProject Screencast, en handledning på engelska Wikipedia om hur du gör dina egna screencasts (mjukvaruinspelningar och handledningar)